Fotografie les #2

IMG_0096

Zoals jullie weten is fotografie een grote hobby van mij. Nu ik dit blok fotografie lessen krijg, leer ik een hele hoop nieuwe dingen bij. Ik besloot deze nieuwe dingen en tips met jullie te delen. Twee weken geleden deelde ik mijn eerste tips. Vandaag deel twee, over beeldaspecten.

Bij fotografie komen er een aantal beeldaspecten aan bod. Licht, kleur en compositie. Vandaag ga ik jullie wat vertellen over de beeldaspecten licht en kleur.

IMG_0001

Er zijn verschillende soorten licht, zo heb je hard en zacht licht. Het grootste verschil hierin is diffusiteit en het verschil in de schaduw. Zo krijg je bij hard licht, ook een harde en strakke schaduw. En bij zacht licht is dit andersom. Hard licht krijg je vaak van een felle lamp of buiten in het zonlicht. Zacht licht kan je verkrijgen met een softbox of wanneer het wat bewolkt is buiten.

IMG_0006

Licht kan van verschillende kanten komen. Hier kan je duidelijk zien dat het licht van de zijkant komt. Ook kan je frontaal (van de voorkant) belichten, dit geeft weinig schaduwen en zorgt voor een vrij vormloos geheel.
Zij licht, zoals op bovenstaande foto, zorgt voor meer dimensie en structuur aanduiding.
Licht van achteren zorgt voor silhouetten en donkere vormen. Ook zorgt dit voor weinig details.

2016-03-04

Ook zijn er verschillende kleuren licht, Zo zie je links een foto die gemaakt is met licht van mijn softbox, wat een koele / blauwe uitstraling heeft.  Rechts zie je een foto die gemaakt is onder een gloeilamp, dit licht lijkt een stuk warmer / geler. Beide soorten licht hebben hun eigen charmes en zijn beide inzetbaar voor andere doeleinden.

Afbeelding1

Bovenstaande afbeelding geeft heel goed de kleurtemperatuur weer. Kaarslicht is heel warm licht en zonlicht is heel koel licht.
Witbalans kan je hierbij helpen. Want je wilt natuurlijk geen gele of blauwe foto. De witbalans kan je op automatisch zetten en dan zal de camera voor jou de juiste witbalans kiezen. Maar je kan de witbalans ook zelf instellen, zo heb je opties voor in de schaduw, zon, lamplicht, flitslicht en ga zo nog maar even door.

2015-12-30

Hierboven heb ik nog even het effect van de automatische witbalans laten zien, in verschillende situaties.
Ik hoop dat jullie wat aan mijn tips en tricks hebben gehad. Binnenkort zal ik de tips over compositie delen!

Liefs,
Marjoleine ♥

(Visited 61 times, 1 visits today)

7 gedachten over “Fotografie les #2

  1. Mariska

    Daglicht is dus eigenlijk ideaal, haha. Het is wel heel leerzaam zo te zien! Zo leer je nog eens wat, heel leuk en handig 😀 Ook voor mij want ik wist het meeste hiervan nog niet 😛

    Reageren
  2. Sandra

    Oeh wat leuk dat je dit deelt! Ik vind fotografie echt intendant sinds een jaartje ongeveer. Sowieso vind ik foto’s die in het daglicht genomen zijn het mooiste! Ik kijk uit naar je volgende blog met tips. 😀

    Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge