Fotografie les #3

IMG_0369

Het is een tijdje geleden, maar vandaag is het tijd voor deel 3 van de fotografie reeks. Vandaag ga ik wat vertellen over compositie. Een van de vele beeldaspecten en zeker niet onbelangrijk. 

IMG_0898

Compositie is de manier waarop dingen in een afbeelding worden geordend. De factoren die hierbij een rol spelen zijn: lijn, standpunt en kader.

IMG_0031

Als eerste lijn. In bovenstaande foto zie je duidelijke lijnen die naar een punt lijden. Dit maakt de foto interessant, je volgt de lijnen als het ware.
Horizontale foto’s prikkelen onze ogen omdat we ze van links naar rechts willen bekijken. Maar wanneer er iets opvallends in een ander gedeelte van de foto staat, kijk je hier als eerste naar.
Verticale foto’s prikkelen onze ogen om de foto van boven naar onderen te lezen. Maar ook hier kan je mee spelen.

IMG_0895

Het gebruik van een kader kan een foto interessanter maken. Met kader bedoel ik dan geen leuk randje, maar de uitsnede van de foto. Welke dingen laat je zien en welke laat je weg? Wanneer je goed gebruikt maakt van een kader, zullen mensen zich afvragen wat er zich nog meer afspeelt buiten de foto.

IMG_0013

Symmetrie is nog iets waar je mee kan spelen in je foto. Wil je een perfect symmetrische foto of juist niet?  Symmetrische foto’s kunnen heel mooi zijn, maar vaak ook wat saai. Een foto die net wat minder symmetrisch is, is vaak interessanter.

IMG_1156

En als laatste beeldaspect. Standpunt, je kan foto’s vanaf ooghoogte maken. Maar wat dacht je van een vogelvluchtperspectief (bovenaf) of een kikvorsperspectief (onderaf). Ook kan je nog spelen met dichtbij, veraf en de scherptediepte (welk gedeelte wil je scherp hebben?)

Dit waren mijn tips weer om foto’s te maken! Natuurlijk ben ik het ook nog allemaal aan het leren en hoor ik het graag als jullie ook tips hebben.

Liefs ♥

(Visited 36 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge