Studiekeuze (gone wrong)

De studiekeuze is een van de belangrijkste keuzes in het hele leven.
Maar wat nou, als je niet weet wat je wilt?

Ik dacht afgelopen jaar dat ik 100% zeker wist dat ik de goede keuze maakte. Maar helaas, mijn keuze was niet goed. Maar wat doe je dan?

Ik wist eigenlijk niet zo goed wat ik moest doen. Ik had al een tijdje het idee dat het niet zo goed ging of dat de opleiding mij niet helemaal lag. Maar ik dacht dat ik misschien gewoon een tijdje moest wennen.
Helaas bleek dit niet het geval te zijn. Begrijp me niet verkeerd, maar het theoretische deel ging perfect, daar was helemaal niks op aan te merken. Maar de praktijk.. Ja dat lag heel anders. Ik vond het heel leuk op stage, het werken met kinderen, mijn mentor was aardig, maar het lesgeven. Tja, helaas vind ik dit heel moeilijk en het werd ook niet beter. Ik heb één keer een hele goede les gegeven, maar daar hield het dan ook bij op. Doordat ik het erg lastig vind om les te geven, vond ik het ook steeds minder leuk.
Ik denk dat ik het vak verkeerd ingeschat heb. Het was niet wat ik ervan verwachtte.
Maar ik denk niet dat dat de enige reden is geweest. Het vak ligt me niet helemaal. Kinderen iets leren, ja het klonk leuk, maar het was toch wel moeilijker dan ik dacht.. Ik heb nooit geroepen dat ik een juf wilde worden en ik denk dat je dat toch nodig hebt op de Pabo. Mensen die al hun hele leven zeggen dat ze juf willen worden, ik denk dat deze mensen het wel redden.

Maar wat ga ik nu doen?

We zitten pas in januari, maar ik weet nu echt nog niet wat ik wil gaan doen. Ik wil in september weer beginnen met een nieuwe studie. Maar ik heb nog geen idee wat ik wil doen. Ik vind het super leuk om te bloggen en op de havo vond ik wiskunde en biologie de leukste vakken. Ik ben vol op bezig met studiekeuze checks en ik ga binnenkort ook naar een studiekeuze-switch event. Hopelijk komen hier een paar goede opties uit!

Dit jaar wil ik een jaar gaan werken dus ik ben al flink aan het zoeken. Ik heb al een paar vacatures ingevuld en nu is het alleen nog maar duimen dat ik ergens aangenomen word. Dagenlang thuis zitten is namelijk niets voor mij en ik vind het leuk om te werken!

Maar er zitten natuurlijk ook wel wat minpunten aan het stoppen met je studie. Je zit een jaar zonder duidelijk doel en je loopt natuurlijk een kleine achterstand op. Ik ben gelukkig nog maar 18, dus voor mij is dat niet zo erg.
Het ergste vind ik eigenlijk dat ik mijn nieuwe vriendinnen niet meer of amper meer ga zien. Ik was zo blij dat ik weer nieuwe vriendinnen gemaakt had en ja, dan kies je ervoor om te stoppen met de studie.
Ik vind het super jammer dat ik mijn nieuwe vriendinnen niet zo vaak meer kan zien, maar natuurlijk gaan we nog wel een aantal keren afspreken! πŸ™‚

Hopelijk komt het allemaal goed en kan ik volgend jaar weer goed beginnen aan een nieuwe studie!

(Visited 110 times, 1 visits today)

21 gedachten over “Studiekeuze (gone wrong)

 1. Madeleine

  Ah meid goed dat je er nu achter komt. Het is wel vervelend maar je hebt het tenminste geprobeerd πŸ™‚ Je kan beter spijt hebben van dingen die je wel gedaan hebt dan niet. Iig succes met je zoektocht! Het komt wel goed… Je bent nog jong! πŸ™‚ Het is ook moeilijk om te beslissen wat je wilt doen. Succes met het vinden van een baantje! En neem je tijd voor het kiezen van een opleiding πŸ™‚ liefs!

  Reageren
 2. 4.Balou

  Lastig hè om nu al te moeten beslissen wat je in de toekomst wil gaan doen. Succes, hopelijk kom je er snel achter wat je ligt! Misschien zijn bijbaantjes een optie om te kijken of je het werk echt leuk vindt? Leuke blog heb je trouwens, ben er bij toeval op terecht gekomen =)

  http://www.bloglovin.com/blog/13049789

  Reageren
 3. rove29

  Als je van bloggen houdt dan kun je misschien eens komen kijken bij communicatie! (Ik sta op 25jan op de open dag op Fontys ) het heeft niet met die vakken te maken, maar je kunt wel schrijven enzo en moet voor een schoolopdracht in de 3e een blog bijhouden.

  Reageren
 4. marlynnn

  Ik heb precies hetzelfde meegemaakt dit jaar! Ben na amper 2 maanden gestopt. Ik ga nu ( als alles lukt ) voor 6/7 maanden werken als au pair in Engeland! Ik hoop dat ik in september ook weer kan beginnen aan een leuke studie !! Ik vond het ook heel vervelend om weg te gaan van al me nieuwe lieve vrienden! Trouwens wat is precies dat studie keuze switch event waar je het over had ?:)

  Reageren
   1. marlynnn

    Wauw super bedankt ga meteen een kijkje nemen en me denk ik aanmelden! Misschien ben ik dan al in Engeland maar wie weet ook niet !

    Reageren
 5. liekevanb

  Zoals zoΓ« het mooi verwoord heeft ” het is gewoon niet grappig”
  Ik ga je zo missen op de opleiding :((
  Maar we houden zekersteweten contact!!!
  Vrijdag ga ik voor je duimen

  Reageren
 6. adrianamoja

  Goed dat je er zo snel achter bent πŸ™‚ Ik ben ook een aantal keer geswitch voordat ik goed zat en dat voelde altijd een beetje als een ‘verloren jaar’, wat dus absoluut niet waar bleek te zijn! Succes met het vinden van een nieuwe studie πŸ˜€

  Liefs,

  Astrid

  Reageren
 7. Kirsten

  Ohhh heel herkenbaar! Ik had in het eerste jaar van mijn MBO studie al zo iets van dit gaat m niet worden.. Toen was ik nog geen 18 en moest ik van mijn ouders sowieso het eerste jaar afmaken. Omdat ik wel hele goeie cijfers haalde besloot ik door te zetten en toch naar het tweede jaar te gaan maar toen ging het mis haha motivatie weg. Ik begon in dat jaar te bloggen en dat veranderde mijn studiekeuze heel erg. Ik heb het tweede jaar toen afgemaakt en heb toen de overstap gemaakt naar een andere opleiding waar ik gelukkig in het tweede jaar mocht beginnen en hopelijk heb ik in juni mijn diploma daarvan als het goed komt. Maar met dat papiertje dan op zak ga ik waarschijnlijk in September weer totaal wat anders doen hahhaa het is toch wat… Hopelijk kom je er achter wat je leuk vindt. Ik heb een studiekeuzetest gedaan maar aar kwam uit dat ik niks leuk vond haha, meer omdat ik stiekem al wist wat ik wilde vandaar die uitslag. πŸ˜€ Succes meis!

  Reageren
  1. Marjoleinee

   Hihi ahw dankjewel, bij jou gaat het vast ook helemaal goedkomen! πŸ™‚ Ik ga me nu maar goed oriΓ«nteren haha, want ik weet nog niet precies wat ik wil. Heel veel open dagen en meeloopdagen bezoeken!
   Liefs, Marjoleine <3

   Reageren
 8. astriddel

  Oh dat klinkt heel herkenbaar. Ik had eerst ook een verkeerde keuze gemaakt, maar ik doe nu een andere opleiding en dit bevalt me stukken beter! De andere opleiding heb ik wel afgerond, maar nu ga ik echt weer met plezier naar school! Heel veel succes met je keuze! πŸ™‚

  Liefs

  Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge